Facebook Instagram Linkedin

Żywienie w trakcie farmakoterapii choroby otyłościowej. Wybrane wyzwania związane z terapią

Choroba otyłościowa stała się jednym z najpoważniejszych wyzwań zdrowia publicznego, dotykając coraz większą liczbę dorosłych oraz dzieci na całym świecie. Problem ten nie dotyczy wyłącznie kwestii estetycznych, lecz stanowi poważne zagrożenie zdrowotne, prowadzące do rozwoju wielu przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca typu 2, choroby sercowo-naczyniowe czy niektóre rodzaje nowotworów. Leczenie otyłości staje się więc jednym z kluczowych zagadnień współczesnej medycyny, wymagającym nie tylko indywidualnego podejścia, ale również nowoczesnych metod farmakologicznych. Od 2020 roku pojawiły się istotne zmiany w podejściu do leczenia otyłości, w tym nowe rekomendacje Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości. Farmakoterapia, obok zmiany stylu życia i aktywności fizycznej, stała się integralną częścią terapii otyłości, niosąc ze sobą zarówno ogromne korzyści, jak i liczne wyzwania, które wymagają współpracy z dietetykiem.


Wiele wskazuje na to, że zarówno adaptacje hormonalne, jak i te w przekaźnictwie neuronalnym na poziomie ośrodkowego układu nerwowego utrudniają terapię. Nawet przy skutecznej redukcji masy ciała, uzyskanej poprzez restrykcje kaloryczne, zmiany metaboliczne oraz hormonalne (głównie w zakresie homeostazy energetycznej oraz regulacji głodu, sytości i apetytu) mogą sprzyjać ponownemu przyrostowi masy ciała4,5,6. Jest to zjawisko niezwykle frustrujące zarówno dla pacjentów, jak i profesjonalistów. Mając na uwadze charakter otyłości oraz to, że predysponuje ona do wielu chorób i zaburzeń jak np. choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca typu 2 czy niektóre nowotwory oraz że istotnie wpływa na jakość życia, stale poszukuje się nowych metod profilaktyki i leczenia.

owych dokumentów w zakresie rekomendacji dotyczących leczenia. Pośród nich znalazły się też zalecenia Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości. Wskazują one, podobnie jak wytyczne kanadyjskie i europejskie, że otyłość to choroba przewlekła, która wymaga kompleksowego postępowania polegającego na modyfikacji stylu życia, medycznej terapii żywieniowej, zindywidualizowanej aktywności fizycznej, a we wskazanych syt

Chcesz przeczytać więcej?

Pozostałą część artykułu przeczytasz po zalogowaniu się.


O autorach

dr n. o zdr.
Matylda Kręgielska-Narożna

Dietetyk i promotor zdrowia. Adiunkt w Katedrze Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Kształci młode kadry dietetyków i pracuje naukowo. Autorka wielu prac naukowych oraz wystąpień konferencyjnych. W codziennej praktyce łączy współczesną wiedzę opartą na EBM (Medycyna Oparta na Faktach) i udziela kompleksowych porad w nadwadze, otyłości (w tym w czasie farmakoterapii oraz przed i po operacjach bariatrycznych) oraz zaburzeniach metabolicznych.

dr n. med.
Katarzyna Pastusiak-Zgolińska

Dietetyczka kliniczna, psychodietetyczka; adiunkt w Katedrze i Zakładzie Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Specjalizuje się głównie w dietoterapii choroby otyłościowej i zespołu metabolicznego oraz zaburzeń hormonalnych. W swojej pracy szczególną uwagę zwraca na holistyczne podejście do pacjenta, psychoedukację i edukację żywieniową.