Pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT — nowatorska strategia wspomagania zdrowia metabolicznego i prewencji starzenia się
Pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT (p-AKK) wykazuje potencjalne korzyści w poprawie zdrowia metabolicznego i może stanowić wsparcie terapii otyłości, insulinooporności i zaburzeń lipidowych. Pasteryzacja jest procesem, który wpływa na biodostępność kluczowego białka błonowego tej bakterii – AMUC_1000. Białko to odgrywa istotną rolę w utrzymaniu integralności bariery jelitowej, hamuje translokację lipopolisacharydu (LPS) do krwi, hamuje lipogenezę i nasila lipolizę. W niniejszym artykule omówiona zostanie rola tej bakterii oraz jej potencjalne zastosowanie w dietoterapii zaburzeń metabolicznych oraz promowaniu zdrowszego starzenia się.
Zaburzenia metaboliczne, takie jak otyłość, insulinooporność, dyslipidemia czy niealkoholowe stłuszczenie wątroby, stanowią istotne wyzwanie dla współczesnego systemu opieki zdrowotnej, głównie poprzez zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy oraz nowotworów. Są one przede wszystkim wynikiem złożonej interakcji czynników genetycznych oraz środowiskowych, w tym diety i poziomu aktywności fizycznej, niemniej ostatnio coraz większą uwagę zwraca się również na rolę mikrobioty jelitowej jako czynnika wpływającego na rozwój tych zaburzeń1.
Chcesz przeczytać więcej?

Pozostałą część artykułu przeczytasz po zalogowaniu się.
O autorze
