Facebook Instagram Linkedin

Pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT — nowatorska strategia wspomagania zdrowia metabolicznego i prewencji starzenia się

Leczenie żywieniowe

25-03-2025

1/2025

Pasteryzowana Akkermansia muciniphila MucT (p-AKK) wykazuje potencjalne korzyści w poprawie zdrowia metabolicznego i może stanowić wsparcie terapii otyłości, insulinooporności i zaburzeń lipidowych. Pasteryzacja jest procesem, który wpływa na biodostępność kluczowego białka błonowego tej bakterii – AMUC_1000. Białko to odgrywa istotną rolę w utrzymaniu integralności bariery jelitowej, hamuje translokację lipopolisacharydu (LPS) do krwi, hamuje lipogenezę i nasila lipolizę. W niniejszym artykule omówiona zostanie rola tej bakterii oraz jej potencjalne zastosowanie w dietoterapii zaburzeń metabolicznych oraz promowaniu zdrowszego starzenia się.


Zaburzenia metaboliczne, takie jak otyłość, insulinooporność, dyslipidemia czy niealkoholowe stłuszczenie wątroby, stanowią istotne wyzwanie dla współczesnego systemu opieki zdrowotnej, głównie poprzez zwiększenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy oraz nowotworów. Są one przede wszystkim wynikiem złożonej interakcji czynników genetycznych oraz środowiskowych, w tym diety i poziomu aktywności fizycznej, niemniej ostatnio coraz większą uwagę zwraca się również na rolę mikrobioty jelitowej jako czynnika wpływającego na rozwój tych zaburzeń1.

funkcji mikrobioty są w stanie negatywnie wpływać na integralność bariery jelitowej. Prowadzi to do wzrostu przepuszczalności jelit, czego konsekwencją jest endotoksemia i związany z nią przewlekły stan zapalny. Stan ten związany jest zarówno z zaburzeniami metabolizmu lipidów, jak i węglowodanów. Obserwuje się go u osób z otyłością, cukrzycą typu 2, niealkoholowym stłuszczeniem wątroby i zaburzeniami sercowo-naczyniowymi2,3. Zwiększona przepuszcza

Chcesz przeczytać więcej?

Pozostałą część artykułu przeczytasz po zalogowaniu się.


O autorze

dr n. farm.
Natasza Piaseczna

Ekspert probiotykoterapii, neuropsychofarmakolog, i wykładowca. Jej zainteresowania naukowe oscylują wokół tematyki mikrobioty i zdrowia mózgu. Zajmuje się popularyzowaniem wiedzy z tych dziedzin na blogu www.nastaya.pl oraz kanale YouTube Zapytaj Farmaceutę.

Autorka licznych artykułów popularyzujących wiedzę z dziedzin farmacji i medycyny. W jej wykładach skierowanych do farmaceutów, lekarzy i dietetyków wzięło udział kilka tysięcy osób.

Bardzo dużą część swojej pracy poświęciła probiotykoterapii. Zachwyciło ją to jak wielkie znaczenie dla naszego zdrowia, w tym również psychicznego, mają bakterie znajdujące się w naszych jelitach. Obecnie współpracuje naukowo z Zakładem Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.