
Rozmowa


Nutraceutyki w leczeniu otyłości. Skuteczność czy obietnica? Nie każda kapsułka to zdrowie. Co warto wiedzieć o nutraceutykach? Od witamin po bergamotę: co naprawdę działa w nutraceutykach?
Ewa BasińskaCzy zamiast leku o udowodnionym działaniu można przyjmować preparaty, które zawierają naturalne składniki pochodzące z roślin, by poprawić wyniki cholesterolu czy glikemii? Czy stłuszczona wątroba poprawi swoją pracę dzięki zawartym w suplemencie diety składnikowi? Ile trzeba czekać na poprawę, gdy zaufa się suplementowi diety? Rozmowa z dr. hab. n. med. Danielem Śliżem, prezesem Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia

Choroba otyłościowa: pierwszy poradnik dla lekarzy POZ
Katarzyna PinkoszRozmowa z prof. Arturem Mamcarzem, kierownikiem III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii WUM, członkiem Zarządu Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości

Otyłość w Polsce – choroba przewlekła, która wymaga systemowych zmian w leczeniu
Dominika Jankowska-OpałkaOtyłość, uznawana za chorobę przewlekłą i wieloczynnikową, stanowi jedno z najistotniejszych wyzwań zdrowotnych współczesnego społeczeństwa, prowadząc do licznych powikłań somatycznych oraz psychicznych. W wywiadzie z Katarzyną Głowińską, prezesem Fundacji FLO, omawiamy aktualne kierunki leczenia otyłości w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem aspektów diagnostycznych, terapeutycznych oraz organizacyjnych. Katarzyna Głowińska, opierając się na doświadczeniu osobistym oraz działalności fundacji, wskazuje na konieczność wdrożenia systemowych zmian w opiece zdrowotnej, umożliwiających wczesną identyfikację chorych oraz dostęp do nowoczesnych metod leczenia. W kontekście rosnącej liczby przypadków otyłości, szczególnego znaczenia nabierają działania edukacyjne i społeczne, mające na celu przełamywanie stygmatyzacji pacjentów oraz promowanie holistycznego podejścia w terapii.

Zmiana paradygmatu leczenia choroby otyłościowej
Katarzyna PinkoszRozmowa z prof. dr. hab. n. med. Pawłem Bogdańskim, kierownikiem Katedry Leczenia Otyłości, Zaburzeń Metabolicznych oraz Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.